Aceeași rețetă, trei torturi diferite

3 metode pentru a crește profitul, 5 pași către succes, 7 tehnici pentru a avea mai mulți clienți. Toate garantate.desigur.

Suntem bombardați cu informații care în aparență aduc prosperitate, bunăstare și creșterea afacerii. Unele contestate, rețetele succesului sunt publicate într-un număr în creștere atât online cât și off-line. Rețete care, aplicate, ar conduce mereu la ce ne propunem în afaceri – mai mulți clienți sau fidelizarea celor actuali, un profit mai mare și un efort mult mai mic pentru a le avea. Dacă aceste rețete sunt doar utopie sau chiar funcționeaza rămâne să decideți voi în cele ce urmează.

Un tort de ciocolată, delicios, cu etaj, îmbrăcat în culoare tronează pe blatul a trei bucătării. Rețeta? Identică. Gustul? Diferit. Modul de prezentare? Diferit. Cu toate că au pornit de la aceeași rețetă, fiecare tort este unic în ceea ce privește gustul și modul de prezentare, deoarece fiecare cofetar a adăugat cantități diferite din aceleași ingrediente, a creat propria rețetă pentru pasta cu care este îmbrăcat.

În mod similar, afacerile au și ele rețeta lor. În principiu un atreprenor este o persoană care are o idee și care își asumă riscul de a o pune în aplicare. Conform studiilor, peste 60% dintre afaceri eșuează după primul an de funcționare deoarece antreprenorii nu au cunoștințele necesare despre conducerea unei afaceri pentru a o gestiona. Mai mult chiar, peste 45% dintre afacerile falimentare sunt conduse de persoane care au demarat strict pentru a obține profit, fără a cunoaște amănunte despre produsele/serviciile vândute. Au văzut așadar doar oportunitatea și au acționat. Totuși cu rezultate financiare negative.

Atunci care este rețeta celor care au afaceri ce rezistă sau chiar cresc în timp? Ingrediente de bază
1. pregătire teoretică în domeniul de activitate al firmei și în domeniul economic/managerial;
2. pasiune pentru obiectul afacerii;
3. cunoașterea pieței și a apublicului țintă.

Toți antreprenorii cu care am discutat de-a lungul timpului, cărora le-am luat interviuri, care au dezvoltat afaceri mari, au pornit de la pasiune, adăugând cunoaștere sau invers, și studiind sau testând că pentru ceea ce vor crea, există cerere.

Apoi intervine creativitatea fiecărui antreprenor care concepe, precum cofetarul din exemplu, propria rețetă pentru “ambalaj” – a se citi promovare, propria rețetă pentru a crește profitul – fie prin a scădea costurile, fie prin a crește producția, și desigur și aici există n combinații și variante, propria rețetă pentru a cerceta piața – fie că e vorba de chestionar, de interviu, de focus-group.

Cu alte cuvinte dacă ceea ce știi să faci, este și ce îți place și se și cere, ai găsit rețeta pentru a avea o afacere care să reziste în timp. Cum crești profitul, numărul de clienți sau investești mai puțin timp, sunt ingredientele propriei rețete, pe care de obicei le combini în cantități diferite pe baza cunoștințelor în domeniul economic/managerial.

Așa a apărut programul Mama Business Plan, program de training expres ce oferă informații concrete și utile, în 8 ore, despre studiul clienților, al concurenților, calculul costurilor și modalități de comunicare/promovare, astfel încât să poți ulterior să creezi propria rețetă de creștere, având ingredientele de bază.

În concluzie, există rețete pentru afaceri care vor rezista – cunoștințe în domeniul de activitate, pasiune pentru domeniul de activitate, cerere pe piață pentru produsele/serviciile afacerii. Iar rețeta pentru a dezvolta afacerea, îți aparține!