Pește sau undiță, soluție sau mentorat

Dimineață – copii, mic dejun, s-a terminat motorina, iar cred că întârzii dar poate nu.

„Odată cu copiii prioritățile și programul se schimbă” sau „Fă carieră acum cât mai poți, că dupa ce ai copii…”. Fraze eterne pe care le-ați auzit deseori și pe care și eu le-am auzit cel puțin odată înainte de a deveni mamă. Parțial adevărate. Îmi amintesc și acum toate gândurile și frământările pe care le aveam legate de cariera mea universitară. Daca tot ce se spunea avea să fie adevărat și nu voi mai putea sau nu voi mai dori să fiu femeie de carieră? Cum voi reuși să împac dorința mea de a evolua în plan profesional cu nevoile puiului de om care va avea nevoie de mine?

Pe măsură ce zulufii si gangurelile au devenit însă o mână de om zglobie și veșnic veselă, în continuă mișcare și evoluție, am avut totuși răgaz să cuget și la carieră. Evident iubesc să educ, ador mirosul cărților și al cretei, comunicarea cu studenții și evaluările care mă fac să simt că am pus măcar o piatră la temelia carierei lor. Era clar că aveam și îmi doream în continuare o carieră didactică.

Dar la fel ca și tine am redescoperit creativitatea nestăvilită, bucuria și entuziasmul unui posibil nou început și în plus impulsul de face mai mult decât să le fiu de folos studenților mei. Aveam 10 ani de teorie în management și un doctorat, așa că din punct de vedere teoretic știam exact care sunt pașii ce trebuie făcuți ca buget, plan și promovare.

Dar cum anume practic? Și unde? Și cu cine? Și așa am experimentat pe propria piele rolul unei femei grozave care mi-a devenit prietenă, dar care la vremea aceea mi-a fost de fapt mentor. O femeie grozavă, cu experiență în activitățile cu copiii, care a avut încredere că am toate abilitățile necesare să ii educ într-un mod creativ și organizat – deși niciodată nu mai lucrasem cu copiii în afară de al meu.

Am învățat altfel decât formal – asta făcusem deja, am învățat făcând. Asta îmi place să împărtășesc la rândul meu, și de fapt asta face o mamă mentor într-o afacere – are încredere în abilitățile tale și te ajută să rezolvi situații concrete pe baza experienței sale. Experiență de mamă-antreprenor. Pentru că trebuie să știi exact cum să comunici mai bine cu clienții, cum să ai produse și servicii care se vând mai bine, cum să îți organizezi timpul eficient astfel încât să fii în egală măsură fericită și cu ce faci și cu propriul copil, cum să îți planifici veniturile mai eficient. Și trebuie să fii motivată și să ai curaj de fiecare dată să mergi mai departe. Iar mama business mentor simte și știe că poți, că meriți și înțelege că momentele de “nu iese nimic” sau “nu mai pot” sunt doar momente.

Pe scurt, de fapt, am avut șansa să fi economisit timp și bani, pentru că am învățat rapid și concret cum organizez, planific, promovez, comunic, replicând cu înțelepciune ulterior în activități mult mai ample care mi-au schimbat modul de a acționa în afaceri.

Așa că draga mamică, dacă ești sau îți dorești să devii antreprenoare, investește în primul rând în a afla cum se rezolvă concret problemele unei afaceri pentru a le preîntâmpina. De ce să reinventezi roata? Și de ce să facă altcineva pentru tine, când poți învăța chiar tu și apoi poți aplica de fiecare dată rețeta? De ce să iei pește când mai bine înveți să pescuiești și îl poti avea oricând?

Gandește departe, planifica mult, acționează în prezent, crede în tine și scrie povestea afacerii tale, mamico!

Dana