Planul de afaceri. Instrument de management

Un instrument complex, utilizat in varii situatii, de la analiza-diagnostic la finantare, planul de afaceri este actual si mereu actualizabil. Util, interesant, potrivit pentru orice firma, planul de afaceri este oglinda afacerii la un moment dat. “Failing to plan is planning to fail”, asadar planul de afaceri este un instrument de planificare si sinteza totodata.

Planul de afaceri se utlizeaza pentru monitorizarea sau finantarea unei afaceri existente sau a aunui start-up. Indiferent de destinatarul acestui – proprietarul sau potentialii investitori – de profilul firmei, de numarul de ani de functionare, de amploarea afacerii, toate planurile de afaceri au cateva elemente comune si obligatorii:
- Descrierea companiei - viziune, misiune, istoric, industria in care activeaza;
- Produse/servicii - gama, preturi, conditii de livrare, service, procesul de productie;
- Marketing/Vanzari - caracteristicile pietei, concurentii, marimea si numarul acestora, strategia de vanzare, obiective pe termen scurt, mediu si lung, analiza mediului competitional;
- Descrierea afacerii - procesele care se realizeaza, strategia, obiectivele generale care trebuie sa fie SMART, politica de recrutare, parteneriate strategice, management, riscuri, aspecte legale;
- Aspecte financiare - surse de finantare, previziuni, indicatori, cash-flow.
- Rezumatul - desi acesta este primul element al planului de afaceri, se comune la final fiind de fapt o sinteza a celor mai importante aspecte ce urmeaza a fi prezentate, si este menit a starni interseul si curiozitatea celui caruia i-a fost adresat.

Ca anexe se pot folosi materiale care rezulta in urma Analizei SWOT – respectiv o sinteza a analizei mediului intern si a analizei mediului extern, a aplicarii Modelului Porter – ca instrument pentru a evalua factorii cheie care influenteaza mediul de afaceri, un cuprins, grafice, diagrame, tabele – aspecte cu un impact vizual mult mai mare daca sunt prezentate grafic.

Desi, cel putin pana la partea financiara, facil de realizat daca exista sabloane si intrebari clare la care sa se raspunda, planul de afaceri se recomanda a fi lecturat ulterior scrierii, de catre un consultant in afaceri, deoarece un ochi critic si impartial, va avea o imagine obiectiva si de ansamblu, generata cu o mai mare acuratete.

Resurse utile, concise si corecte ca informatie, intr-un limbaj accesibil, gasiti aici: http://www.plandeafacere.ro/

Succes!