A fi sau a nu fi antreprenor

Copiii viseaza invariabil sa devina doctor, politist, pompier sau…gunoier. Uniforma sau luminile colorate ii imbie probabil sa viseze. Pe masura ce cresc, preocuparea se muta catre arii mai palpabile de tip artistic, rapid ingropate de dorinta parintilor de a le inlesni viitorilor adulti drumul catre o profesie si o meserie, de multe ori ca angajat, incununata de succes, incusiv financiar. Mana sus cine a visat sa ajunga scriitoare iar acum este informatician!

Dar daca am reusi sa spargem tiparul angajatului si sa ne educam copiii in spiritul in care sa fie proprii angajati, adica antreprenori? Cineva spunea candva ca daca nu iti urmezi propriul vis, contribui la realizarea visului altcuiva. Probabil sadind vise, dorinte si spirit independent si antreprenorial din copilarie, copiii nostrii vor ajunge sa culeaga prosperitate ca adulti.

Cum procedam insa daca deja ajunsi la maturitate, mai ales mame fiind, descoperim ca meseria si profesia sunt diferite de asteptarile noastre, ca intre timp a inflorit un vis care ne da ghes a-l urma? Pornim cu toate resursele catre a-l hrani, a-l creste si a-l inflori. Teoretic, da. Practic ar trebui sa ne cunoastem exact limitele si ariile de dezvoltare.

Un antreprenor isi asuma riscuri, are o dorinta permanenta petru a rezolva probleme, este o persoana independenta, este tolerant la abiguitate. Un antreprenor de succes are: personalitateantreprenoriala, abilitati manageriale si cunostinte tehnice. Anumite trasaturi sunt innascute, altele sunt cultivate.

In a-ti urma visul, poti merge de asemenea pe maimulte cai: fie pornesti infiintand propria fima, fie cumperi o afacere existenta, fie o fransiza – ca exemplu McDonalds sau Fornetti, cu mod de lucru prestabilit si nume deja celebru.

Toate variantele au avantajele si dezavantajele lor. Daca a porni singur o afacere este o cale riscanta dar aducatoare de satisfactii in situatia unui succes, o fransiza este calea mai facila, uneori chiar sigura catre succes, atata vreme cat aplici o reteta testata in alte tari sau orase, insa accepti din start limitari in decizii, respectand in linii mari politica fransizorului. Cat despre a cumpara o afacere…sa spunem ca aproape toti proprietarii de afaceri isi patreaza afacerea daca totul merge bine.

Ca sursa de inspiratie, despre cum a inceput si a evoluat McDonalds: http://mcdonalds.ro/pages/lumea-mcdonalds/companie/povestea-lui-ray-kroc

Iar despre antreprenoriat, in mod sintetic si facil, recomandam:
http://martausurelu.ro/2013/11/cine-sunt-antreprenorii-romani/
http://construimimperii.ro/ce-copii-au-sanse-mai-mari-sa-devina-antreprenori-de-succes
http://boss.blogs.nytimes.com/2012/02/23/six-attributes-of-successful-entrepreneurs/?_php=true&_type=blogs&_r=0

Curaj, o minte limpede, optimism si o echipa de oameni implicati, punctuali si seriosi reprezinta un punct optim de plecare. Succes!